Muffinki brownie • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę do muffinek smarujemy oliwą (silikonowych foremek nie trzeba smarować).
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę 70% łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.
ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i sól. Odstawiamy na bok. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem przez około 5 minut, aż będą puszyste i kremowe. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy masę czekoladową. Wyłączamy mikser i dodajemy mieszankę suchych składników. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, do momentu połączenia się składników (nie należy mieszać zbyt długo).
PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wypełniając ją do około ¾ wysokości. Do każdej muffinki wkładamy kostkę czekolady 46%. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.UWAGA!Nie trzymamy babeczek zbyt długo w piekarniku, ponieważ to spowoduje ich wysuszenie. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3142,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,2 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów
Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger
Aromatyczne i pełne wyjątkowego sera limburger – właśnie takie są te bułeczki inspirowane kuchnią alpejską. Przygotuj je przy następnej okazji i ciesz się pysznym śniadaniem lub kolacją.

Pieczona owsianka à la brownie
Owsianka à la brownie – to dopiero jest pyszne i pożywne śniadanie! Wypróbuj koniecznie i rozsmakuj się w potrawie Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pancakesy faszerowane jabłkiem
To pancakesy, jakich nie znałeś! Naleśniki wypełnione soczystym jabłkiem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Gnocchi z burakiem
Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!