Minestrone – zupa z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Na małym ogniu gotujemy wywar warzywny wraz ze skórka grana padano. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. W taka sama kostkę kroimy cukinię, paprykę, patisony i kapustę. Łodygi selera szatkujemy na kawałki. Pokrojone warzywa (z wyjątkiem pomidorów) razem z biała fasola dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy.
DODAJEMY POMIDORY
Dorzucamy pomidory razem z posiekanymi ziołami. Doprawiamy sola i pieprzem.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do zupy. Mieszamy i rozlewamy do miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1311 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
131,1 kcal
Tłuszcz
1,9 g
Węglowodany
22,6 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kumpir w stylu greckim
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Makaron z musem jabłkowym
Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Owsianka czekoladowo-kokosowa
Śniadanie w formie owsianki według tego przepisu podbija serca i kubki smakowe. Ta bardzo kremowa propozycja stworzona na bazie mleczka kokosowego na stałe wpisze się do niejednego menu.

Wielkanocny koktajl serniczkowy
A co to kryje się w zajączku z czekolady? To pyszny koktajl! W te święta wielkanocne zaskocz bliskich i podaj ten wyjątkowy napój chociażby zamiast deseru.