Babka adwokatowa • przepis • składniki • przygotowanie
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
W dużej misce ubij mikserem na średnich obrotach masło z cukrem na puszystą i jednolitą masę.
DODAJEMY JAJKA
Gdy masa osiągnie pożądaną konsystencję, zacznij dodawać do niej po jednym jajku, starannie mieszając po każdym dodaniu. Do mieszania użyj miksera na niskich obrotach.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
: Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do małej miski, a potem dodawaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy masa będzie jednolita, zacznij dodawać adwokat. Dodaj również waniliowy i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny wprost do masy jajecznej. Starannie wymieszaj, by uzyskać gładkie ciasto.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Natłuść formę masłem, a następnie podsyp mąką.
PIECZEMY BABKĘ
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
STUDZIMY BABKĘ
Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij babkę z formy, podważając ją z brzegów cienkim nożem.
DEKORUJEMY BABKĘ (OPCJONALNIE)
Przed podaniem, posyp babkę adwokatową przesianym przez sito cukrem pudrem. Możesz także oblać ją cytrusowym lukrem lub czekoladową polewą, a na sam koniec posypać jadalnymi kwiatami lub otartą skórką cytrusową. Sam zdecyduj, która opcja pasuje Ci najbardziej!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5017,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
557,5 kcal
Tłuszcz
30,5 g
Węglowodany
62 g
Błonnik
0,4 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łososiowe fajitas
Pyszne tortille podane z pastą ze świeżego awokado, warzywami z patelni oraz delikatnymi kawałkami pysznego łososia.

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Tosty z awokado i jajkiem
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.