Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PULPETY
Wszystkie składniki na pulpety miksujemy na gładką masę. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe klopsiki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory sparzamy w gorącej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy i świeżą bazylię.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII
Makaron z cukinii przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Za pomocą obieraczki do julienne kroimy cukinie w cienkie paski. Makaron z cukinii przekładamy do miski z wodą, lodem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy dokładnie na sitku. Makaron podajemy z jaglanymi pulpetami i sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3982,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
995,7 kcal
Tłuszcz
55,1 g
Węglowodany
106,9 g
Błonnik
35,7 g
Białko
35,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Kanapki z hummusem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!

Pasta z buraczka i rzodkiewek
Pasta z buraka z dodatkiem rzodkiewki, suszonych pomidorów i serka twarogowego na zawsze odmieni Twoje śniadania! Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fit tarta karmelowo-orzechowa
Fit tarta karmelowo-orzechowa. Ten przepis szybko dołączy do Twoich ulubionych przepisów! Doskonałe połączenie smaków orzeszków ziemnych, wiórków kokosowych i masła orzechowego zachwyci każdego, a tartę przygotujesz szybciej za pomocą termorobota MC Smart. Zobacz ten świetny przepis na bezglutenową tartę!

Tarta marchewkowo-jabłkowa
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!