Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku • przepis • składniki • przygotowanie
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę chili drobno siekamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
ZALEWAMY MAKARON WRZĄTKIEM
Nieosoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w garnku i umieszczamy w niej makaron. Wyłączamy ogień. Odstawiamy na ok. 3-5 minut. Makaron odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce łączymy sos ostrygowy, sos sojowy, słodki sos chili i sos rybny. Dodajemy skórkę otartą z limonki, wyciśnięty z niej sok, cukier i wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.
SMAŻYMY KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy w paski, a następnie w poprzek na nieco grubsze, podłużne kawałki. Smażymy chwilę na oleju w mocno rozgrzanym woku. Kurczak powinien jedynie lekko zarumienić się z wierzchu, a w środku pozostać lekko surowy. Zdejmujemy mięso z patelni.
SMAŻYMY WARZYWA
Do woka przelewamy dodatkową porcję oleju i krótko przesmażamy na nim różyczki brokułu, aż zarumienią się z wierzchu. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek. Mieszamy, smażymy chwilę (ok. 1,5-2 minut) i zdejmujemy warzywa z patelni.
SMAŻYMY MAKARON
Dolewamy kolejną porcję oleju i przesmażamy na nim chwilę ugotowany, odcedzony makaron. Dodajemy kurczaka, warzywa, pędy bambusa i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
PODAJEMY MAKARON
Smażony makaron z kurczakiem i warzywami nakładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy prażonym sezamem. Dekorujemy listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić makaron tuż przez jedzeniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2245,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
561,4 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
69,3 g
Błonnik
27,1 g
Białko
27,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Fit makaron à la carbonara
Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!