Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KURCZAKA OCZYSZCZAMY, MYJEMY,
a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
CHLEB MOCZYMY W
zimnej wodzie.
GDY ZMIĘKNIE, WYCISKAMY
go i rwiemy na mniejsze kawałki.
DODAJEMY DROBNO POKROJONEGO
kabanosa, rozmaryn oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY 3
łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. MIESZAMY.
PRZYGOTOWANYM FARSZEM NADZIEWAMY
kurczaka, a następnie spinamy go wykałaczkami, by farsz nie wypadł.
ZWIĄZUJEMY NOGI KURCZAKA
i układamy go w żaroodpornym naczyniu.
SKÓRĘ KURCZAKA NACIERAMY
oliwą z oliwek i solą i pieprzem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.
PO 15 MINUTACH
pieczenia polewamy wierzch kurczaka około 100 ml wody.
CO 15 MINUT
zbieramy z dna naczynia sos i ponownie polewamy nim mięso.
UPIECZONEGO KURCZAKA ODSTAWIAMY
na około 15 minut i dopiero później kroimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5740,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1435,2 kcal
Tłuszcz
91,1 g
Węglowodany
66,1 g
Błonnik
81,3 g
Białko
81,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!

Apple pie - amerykańska szarlotka
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.