Kurczak w curry z imbirem i limonką • przepis • składniki • przygotowanie
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy i osuszamy, oczyszczamy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, następnie kroimy w grube paski w poprzek.
DO MISKI WRZUCAMY
5 g posiekanego imbiru, część przygotowanej przyprawy curry, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1/2 limonki, 1 posiekaną świeżą papryczkę wraz z ziarnami (możemy użyć również paprykę ostrą w proszku) oraz niewielką ilość oliwy z oliwek.
MIĘSO OBTACZAMY DOKŁADNIE
w marynacie i odstawiamy do lodówki, pokrywając uprzednio miskę folią spożywczą.
MIĘSO W MARYNACIE
powinno pozostać w lodówce ok. 20 MINUT.
BAKŁAŻANA I CUKINIĘ
dokładnie myjemy.
BAKŁAŻANA KROIMY W
dużą kostkę, cukinię kroimy w grube słupki.
JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
CEBULĘ RÓWNIEŻ OBIERAMY
i kroimy w drobną kostkę.
PISTACJE KRUSZYMY LUB
siekamy na mniejsze kawałki.
POKROJONEGO BAKŁAŻANA DOPRAWIAMY
mielonym białym pieprzem i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na brązowy kolor, przypiekamy, przekładamy na talerz.
POKROJONĄ CUKINIĘ DOPRAWIAMY
niewielką ilością mielonego białego pieprzu i smażymy na tej samej patelni, na której smażyliśmy bakłażana.
DO CUKINII DODAJEMY
kolejny posiekany ząbek czosnku oraz 5 g posiekanego imbiru, mieszamy, przesmażamy i przekładamy na półmisek.
KOLENDRĘ W ZIARNACH
ucieramy w moździerzu razem z curry.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
skórki z limonki.
DODAJEMY ODROBINĘ OSTREJ
czerwonej papryki, połowę ilości posiekanej świeżej kolendry, 5 g posiekanego imbiru i pozostałą ilość posiekanego czosnku.
DODAJEMY ODROBINĘ OLIWY,
całość ucieramy w moździerzu do uzyskania konsystencji pasty.
DO GARNKA DODAJEMY
niewielką ilość oliwy z oliwek.
PIERSI KURCZAKA WYJMUJEMY
z marynaty i przesmażamy w garnku razem z cebulą.
DODAJEMY PASTĘ Z
moździerza, mieszamy.
DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM
białym pieprzem i pozostałą ilością świeżego, posiekanego imbiru. DODAJEMY KILKA SUSZONYCH: moreli.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. NASTĘPNIE DODAJEMY
jabłka.
NA KONIEC DODAJEMY
mleczko kokosowe.
PO ZAGOTOWANIU KURCZAKA
dusimy jeszcze mniej więcej 10 minut.
DO GARNKA WRZUCAMY
pozostałą część świeżej kolendry (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
DODAJEMY POŁOWĘ PRZESMAŻONEJ
porcji bakłażana, którego jeszcze przez chwilę podgrzewamy.
DODAJEMY MIÓD KREMOWY
oraz sok z 1/2 limonki.
CAŁOŚĆ JESZCZE CHWILĘ
podgrzewamy.
JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY
kurczaka na talerz, pozostałą część bakłażana i cukinię układamy na kurczaku.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ
kolendrą i pokruszonymi pistacjami.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
soku z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3015,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
753,9 kcal
Tłuszcz
40,2 g
Węglowodany
54,7 g
Błonnik
48,5 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.