Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASŁO CYTRYNOWO-ROZMARYNOWE POSIEKANE
drobno igły rozmarynu mieszamy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i siekamy całość.
PRZEKŁADAMY DO MISECZKI
z masłem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
KURCZAK Z UMYTEGO
i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.
PRZY POMOCY RĄCZKI
od łyżki lub widelca oddzielamy skórę od mięsa kurczaka.
W POWSTAŁEJ PRZESTRZENI
umieszczamy masło rozmarynowe i smarujemy nim całą powierzchnię mięsa.
KURCZAKA PRZYPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem z zewnątrz oraz od środka.
SKÓRĘ NACIERAMY CYTRYNĄ
(miąższem).
KURCZAKA NADZIEWAMY ROZGNIECIONYM
czosnkiem, kilkoma gałązkami rozmarynu i sznurujemy, kolejno: nóżki, udka, krzyżujemy nić na pleckach i wiążemy supeł przytrzymujący skórkę szyjki.
KURCZAKA UKŁADAMY NA
kracie piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.
PO TYM CZASIE
umieszczamy na spodzie piekarnika blachę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kurczaka 2 godziny 20 minut.
NA KONIEC ZWIĘKSZAMY
temperaturę do 180°C i dopiekamy mięso przez 10 minut.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA -
dauphinois Śmietanę mieszamy z pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
FORMĘ DO ZAPIEKANKI
nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy masłem.
DNO NACZYNIA WYKŁADAMY
1/3 ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości ok. 5 MM I: polewamy je śmietaną.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, UKŁADAJĄC
trzy warstwy zapiekanki.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
180°C i pieczemy zapiekankę około 50 minut.
MARCHEWKI W ŚMIETANIE
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek smażymy przez 2 minuty na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w cienkie talarki i gotujemy pod przykryciem 5 minut co jakiś czas mieszając.
DOLEWAMY 200 ML
i dusimy przez 20 minut.
DO UGOTOWANEJ MARCHEWKI
dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy.
NA KONIEC POSYPUJEMY
posiekaną natką pietruszki, mieszamy. PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
UPIECZONEGO KURCZAKA WYKŁADAMY
na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym rozmarynem.
DANIE PODAJEMY Z
marchewką i zapiekanką dauphinois.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5885,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1471,4 kcal
Tłuszcz
109,5 g
Węglowodany
49,8 g
Błonnik
70,3 g
Białko
70,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Omlet z szynką i serem
Omlet z serem i szynką to klasyczne danie pochodzące z Francji, które idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację. To prosty i sycący posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Nie czekaj i zrób go razem z nami!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.