Kruche pierniczki • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY SKŁADNIKI
Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewamy razem z przyprawą do piernika, uważając, aby składniki się nie zagotowały. Gotowy płyn delikatnie studzimy.
WYRABIAMY CIASTO NA PIERNICZKI
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesypujemy do misy miksera i krótko mieszamy. Następnie włączamy mikser na średnie obroty i dodajemy do misy podgrzane składniki oraz jajko. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie gładka masa, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
WYCINAMY PIERNICZKI
Ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy z niego wybrane kształty.
PIECZEMY PIERNICZKI
Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 14-18 minut, zależnie od wielkości ciastek, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4276,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,5 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
101,9 g
Błonnik
0,7 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!

Bento - przepis na japońskie śniadanie
Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!

EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
Konfitura z malin w 15 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ekspresową konfiturę, którą przygotujesz przy użyciu kuchenki mikrofalowej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
Wytrawne bubble waffles to świetny pomysł na lunch lub niecodzienne śniadanie! Jajko, świeże warzywa i oliwki zawinięte w gofrowy rożek to połączenie, które pokochasz!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!