Królik w sosie śliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA KRÓLIKA
porcjujemy, odcinamy łapy, skoki , tułów kroimy na pół.
OGON WYRZUCAMY, A
korpus królika otwieramy, dzieląc go na dwie części.
Z JEGO ŚRODKA
wyjmujemy nadmiar tłuszczu, a potem myjemy królika pod bieżącą wodą.
NASTĘPNIE USUWAMY SKÓRĘ
z królika – z części podbrzusznej – i porcjujemy na kawałki.
W GARNKU ROZPUSZCZAMY
10 g masła i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchew.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY
ok. 3 MINUT, OD: czasu do czasu mieszając.
NASTĘPNIE DODAJEMY WINO
wytrawne, dużą szczyptę suszonego tymianku i 3 liście laurowe.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY
ok. 3 MINUT.
NASTĘPNIE GARNEK ZDEJMUJEMY
z ognia i wkładamy kawałki królika do gorącej marynaty.
GDY CAŁOŚĆ OSTYGNIE,
garnek przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
KRÓLIK POWINIEN BYĆ
w całości zanurzony w marynacie winnej.
NA TALERZ PRZYKRYTY
czystą ściereczką wykładamy królika z garnka z marynatą.
OSUSZAMY GO.
MARYNATĘ PRZECEDZAMY I
przelewany do miski.
W GARNKU ROZGRZEWAMY
1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony w plastry boczek, do którego dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy 3-4 minuty.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
miski i odstawiamy.
DO TEGO SAMEGO
garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
DO ROZGRZANEJ OLIWY
dodajemy 40 g masła i smażymy królika z obu stron.
DODAJEMY PODSMAŻONE CEBULKI
z boczkiem.
DOLEWAMY ODCEDZONE WINO,
śliwki i gotujemy.
OD MOMENTU ZAGOTOWANIA
zmniejszamy ogień (królik powinien gotować się na średnim płomieniu) i gotujemy godzinę.
SPAETZLE 5 JAJ
roztrzepujemy na jednolitą masę, dodajemy pieprz, sól, mąkę i wodę. CAŁOŚĆ CAŁY CZAS: mieszamy.
NA DREWNIANEJ DESCE
do krojenia rozsmarowujemy podłużny prostokąt z ciasta i za pomocą noża zamoczonego w wodzie oddzielamy małe, podłużne kawałki, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i soli.
GDY SPAETZLE WYPŁYNĄ
na wierzch, hartujemy je w zimnej wodzie, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym maśle (mniej więcej 10-15 g) na patelni.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem oraz natką pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
KRÓLIKA PRZEKŁADAMY DO
wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY NATKĄ
pietruszki. SPAETZLE WYKŁADAMY NA: talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3205,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
801,3 kcal
Tłuszcz
31,5 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
35,3 g
Białko
35,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!