Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Grzyby mocz w letniej wodzie przez kilkanaście minut.
NASTĘPNIE UGOTUJ JE
kilka minut w wodzie, w której się moczyły.
PO UGOTOWANIU POKRÓJ
w cienkie paski. PRZYGOTOWANIE CEBULĘ KROIMY: w piórka.
CZOSNEK KROIMY W
cienkie plastry.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
około 30 ml oleju rzepakowego.
DODAJEMY CEBULĘ I
czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając.
CEBULĘ I CZOSNEK
przekładamy z patelni do miseczki. 130 G PRZYSMAKÓW: Kresowych kroimy w paski i wrzucamy na tę samą patelnię, resztę zostawiamy niepokrojoną.
PODLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
oleju i krótko smażymy.
DODAJEMY WCZEŚNIEJ PRZESMAŻONE
cebule z czosnkiem i grzyby. MIESZAMY. ZDEJMUJEMY Z: ognia.
MAŁĄ ILOŚĆ GRZYBÓW,
kresowych przysmaków, cebuli i czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.
DO GARNKA DODAJEMY
około 600 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu . GOTUJEMY.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w plastry.
GDY ŚMIETANA SIĘ
zagotuje, dodajemy je do garnka.
GOTUJEMY PRZEZ MNIEJ
więcej 5 minut na wolnym ogniu.
CZĘSTO MIESZAMY.
DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,
biały pieprz i niewielką ilość soli. MIESZAMY.
ZAWARTOŚĆ GARNKA POWINNA
robić się coraz bardziej gęsta.
WYJMUJEMY Z GARNKA
rozmaryn, a dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kresowe przysmaki z patelni.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY
masłem i obsypujemy bułką tartą.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO
niego całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu. DEKORUJEMY ODŁOŻONYMI PLASTRAMI: chorizo.
DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI
i skrapiamy małą ilością oleju.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
na 30-45 minut.
JAK PODAWAĆ GDY
zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2573,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
643,4 kcal
Tłuszcz
52,8 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!