Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką • przepis • składniki • przygotowanie
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC (termoobieg) na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Buraki zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pół buraka zostawiamy do dekoracji.
GOTUJEMY ZIEMNIAKA, CEBULĘ I ŚLIWKI
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pokrojonego ziemniaka przesmażamy delikatnie z posiekaną cebulą. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Do wody dodajemy suszone śliwki oraz goździki i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
MIKSUJEMY CAŁOŚĆ
Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, skórkę otartą z cytryny, ocet i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
MARYNUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ BURAKA
Odłożoną połowę buraka kroimy na małe cząstki i chwilę marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
878,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
146,4 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
24,9 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!

Zupa krem z brokułów
Brokułowa zupa krem to prawdziwy klasyk wśród tego typu zup. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta z podsmażonym czosnkiem i cebulką, podana z domowymi grzankami z chleba żytniego.

Kolorowa sałatka warzywna
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Śliwkowe piersi gęsi
Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!