Klasyczny mus czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Mus czekoladowy na jajkach to klasyka wśród słodkości. Koniecznie sprawdź, jak świetnie smakuje ten przygotowany w termorobocie MC Smart.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA NA PIANĘ
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do ubijania. Żółtka oddzielamy od białek i odstawiamy na bok. Do pojemnika miksującego dodajemy białka, cukier i sól. Ubijamy je na pianę, wybierającczas 4 minuty i 30 sekund / prędkość obrotów 4. Gotową pianę przekładamy do innego naczynia i schładzamy. Pojemnik i nasadkę do ubijania myjemy i osuszamy.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Nasadkę do ubijania ponownie wkładamy do pojemnika miksującego. Następnie przelewamy do niego zimną śmietankę i bez miarki ubijamy ją na sztywno, wybierającczas 1 minuta 30 sekund / prędkość obrotów 4. Ubitą śmietankę przekładamy do innego naczynia i także schładzamy. Pojemnik miksujący i nasadkę ponownie myjemy i osuszamy.
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy ją, wybierającczas 15 sekund / prędkość obrotów 8. Następnie łopatką zgarniamy czekoladę ze ścianek pojemnika i przyciskamy ją do dna. Czekoladę roztapiamy, wybierającczas 2 minuty 30 sekund / temperaturę 50°C / prędkość 1.
ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ŻÓŁTKAMI
Do roztopionej czekolady dodajemy odłożone wcześniej na bok żółtka i mieszamy, wybierającczas 20 sekund / prędkość obrotów 1.
MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSU
Do pojemnika miksującego, w którym są wymieszane żółtka i czekolada, dodajemy ubite białka i śmietankę. Całość miksujemy, wybierającczas 45 sekund / prędkość obrotów 3. Po pierwszym mieszaniu masę zdejmujemy ze ścian i dna pojemnika miksującego i całość ponownie mieszamy, wybierającczas 10 sekund / prędkość obrotów 3.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2422,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
605,7 kcal
Tłuszcz
45,7 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
5,5 g
Białko
11,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mrożony jogurt z owocami
Podejdź do lata na chłodno! Superszybki przepis Kingi na jogurtowe frozen bites z owocami to świetny sposób na upały i doskonały pomysł na imprezową przekąskę!

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Wegański sos tatarski
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jogurt
Domowy i prosty sposób na świeży jogurt. Idealnie sprawdzi się do śniadania lub na przekąskę.

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.