Kasza gryczana z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą, a następnie przekładamy do rondla. Gotujemy przez 15 minut z ½ łyżeczki soli pod przykryciem. Po ugotowaniu lekko ją studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażamy przez 8 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.
PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Jarmuż myjemy i osuszamy. Drobno go siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękł.
DODAJEMY KASZĘ
Na patelnię wrzucamy kaszę. Mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Doprawiamy kaszę i warzywa chili oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, resztę soli oraz drobno posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy i ściągamy z kuchenki. Tak przygotowana kasza jest gotowa do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
864,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,1 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
7,6 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!

Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.

Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.