Herbaciane paluszki • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NOŻEM SIEKAMY SKŁADNIKI
Mąkę pszenną i cukier puder przesiewamy. Na deskę wysypujemy mąkę, cukier puder i mączkę migdałową. Dodajemy schłodzone masło, pokrojone w kostkę. Całość siekamy nożem. Herbatę oraz cukier waniliowy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy połowę skórki otartej z pomarańczy i rozcieramy. Mieszankę dodajemy do mąki i siekamy.
HERBACIANE PALUSZKI UKŁADAMY NA BLASZCE
Dodajemy żółtka i siekamy do połączenia składników. Następnie ciasto zagniatamy (jeśli ciasto nie będzie się kleić, możemy dodać odrobinę zimnej wody). Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Z góry lekko spłaszczamy, a następnie tniemy nożem ukośnie na kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY CUKIER DO OBSYPANIA CIASTEK
W moździerzu rozcieramy herbatę z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy drugą połowę skórki pomarańczowej i jeszcze chwilę rozdrabniamy. Mieszankę wysypujemy na płaski talerz. Wypieczone, jeszcze gorące paluszki obtaczamy w cukrowej posypce i odkładamy na bok do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2866 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286,6 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
32,9 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!