Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.
SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI
Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.
PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1299,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
649,6 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
40,1 g
Białko
40,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fasolka szparagowa z gremolatą
Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.

Smażona minisałata rzymska
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone
Lekki deser z mascarpone i pistacjami łączy świeżość cytryny z delikatnym smakiem kawy i kremu. Ta wyjątkowa kombinacja to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Zakwas na żurek domowy
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.