Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SOS SOK Z
3 pomarańczy , 80 g masła, przyprawę korzenną, cynamon oraz cukier trzcinowy zagotowujemy, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.
GRILLOWANE BANANY NIEOBRANE
4 banany układamy na grillu (grillujemy nad żarem, a nie nad ogniem) pod przykryciem do momentu, aż staną się czarne i nabiorą miękkości.
BANANY ŚCIĄGAMY Z
rusztu grilla, nacinamy skórkę wzdłuż, układamy na talerzu.
JAK PODAWAĆ CAŁOŚĆ
polewamy przygotowanym sosem, podajemy z lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2857,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
476,3 kcal
Tłuszcz
24,2 g
Węglowodany
61,5 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Kawowe lody z nektarynką
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding chia z solonym karmelem
Lekko pysznie i z nutą słonego karmelu? Jeśli raz zrobisz ten pudding, będziesz chcieć jeść go codziennie!

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!