Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
Szpinak gotujemy na parze lub blanszujemy. Studzimy go i drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Płatki owsiane, serek wiejski, jajka i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę w dużej misce. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i łączymy z drobno posiekanym szpinakiem.
PIECZEMY GOFRY
Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do gofrownicy za pomocą chochli. Gofry pieczemy, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Upieczone gofry przechowujemy w cieple.
SMAŻYMY JAJKA
Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka ostrożnie wbijamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż się zetną, a żółtka nadal pozostaną płynne. Pod koniec smażenia doprawiamy je solą i pieprzem według uznania.
PODAJEMY GOFRY
Gofry przekładamy na talerze i na każdym z nich układamy jajko sadzone. Następnie gofry dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i ulubionymi świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1911,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
477,9 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
3,5 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczna wuzetka
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!

Galette gryczany z pomidorami
Wytrawny pieczony placek z mąką gryczaną. Nadziewamy kozim twarożkiem, świeżymi ziołami i pomidorami. Pyszny i prosty w przygotowaniu!

Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Masz ochotę na podwieczorek w adriatyckim stylu? Sięgnij po sardynki i podaj je w wyjątkowo pysznym towarzystwie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żelki pomarańczowo-marchewkowe
Paweł Małecki zdradza przepis na domowe żelki! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!

Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!

Stromboli z salami, pieczarkami i serem
Stromboli to po prostu zawijana pizza: drożdżowe ciasto i moc doskonałych składników w środku! Skorzystaj z przepisu Kingi i przygotuj stromboli z salami, pieczarkami i serem.