Frytki warzywne z trzema sosami • przepis • składniki • przygotowanie
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZMY WARZYWA
Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ZIELONY MEKSYKAŃSKI
Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BIAŁY BAŁKAŃSKI
Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
PRZYGOTOWUJEMY WŁOSKIE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3232 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
59 g
Błonnik
12,2 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Imam bayildi – nadziewane bakłażany
Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!