Focaccia – klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
AKTYWUJEMY DROŻDŻE
Do dużej miski wlej wodę – musi być ciepła, ale nie gorąca – dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj widelcem. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski z drożdżami dodaj mąkę oraz sól, a następnie zacznij zagniatać ciasto.
DODAJEMY OLIWĘ
Gdy zagniatane ciasto stanie się w miarę gładkie, dodaj do niego 16 g oliwy i znowu zagnieć. Całość powinna trwać mniej więcej 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne.
ODSTAWIAMY CIASTO DO ODPOCZYNKU
Owiń miskę folią spożywczą, a potem odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ
Blachę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek, by zapobiec przyklejaniu się focacci. Pozostaw jakieś 10 ml oliwy na wykańczanie focacci.
PRZEKŁADANIE CIASTA
Przełóż zawartość miski na blachę i rozciągnij ją na całą powierzchnię naczynia.
POLEWAMY CIASTO OLIWĄ
Polej ciasto oliwą, a następnie zrób w nim delikatne wydrążenia palcami, aby wtłoczyć w nie odrobinę powietrza. W cieście mogą zrobić się bąbelki, których nie należy przebijać.
POSYPUJEMY CIASTO SOLĄ
Posyp ciasto solą morską.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Ciasto przykryj ścierką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
PIECZEMY FOCACCIĘ
Wsadź wyrośnięte ciasto do piekarnika. Piecz przez 20-22 minut. Skórka powinna stać się złota i chrupiąca.
STUDZIMY FOCACCIĘ
Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw focaccię do wystygnięcia. Ciasto powinno być ciepłe, ale nie gorące.
SERWUJEMY FOCACCIĘ
Ciepłe ciasto pokrój i serwuj z dodatkiem oliwy lub innych ulubionych dodatków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2164,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
360,8 kcal
Tłuszcz
5,9 g
Węglowodany
64,6 g
Błonnik
1,9 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Ciasto migdałowe z morelami
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!