Grochówka wojskowa • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GROCH NAMACZAMY CO NAJMNIEJ
przez 3 godziny. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, dodajemy groch i liście laurowe.
ZIEMNIAKI, BOCZEK ORAZ SCHAB
kroimy w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Na suchej patelni podsmażamy boczek i przekładamy do garnka. Drobno pokrojoną, zeszkloną cebulkę oraz schab dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.
DO ZUPY DODAJEMY ZIEMNIAKI,
przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Następnie wkładamy kiełbasę śląską w całości. Grochówkę serwujemy z porcją gorącej kiełbasy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6007 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
600,7 kcal
Tłuszcz
27,3 g
Węglowodany
56,2 g
Błonnik
32,8 g
Białko
32,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.

Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.