Faworki trydenckie • przepis • składniki • przygotowanie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIESZAĆ SUCHE
składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY POZOSTAŁE
składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie.
NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE
na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
PONOWNIE KRÓTKO WYROBIAMY
ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
NOŻEM LUB RADEŁKIEM
wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków.
SMAŻYMY NA DOŚĆ
głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2324,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,6 kcal
Tłuszcz
7,9 g
Węglowodany
47,7 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Aglio e olio w wersji fit
W tym przepisie zamiast makaronu DG wykorzystał warzywa. Wypróbuj!

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Tosty z awokado i jajkiem
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!