Konfitura dyniowo-gruszkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DYNIĘ OBIERAMY,
pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce.
GOTUJEMY Z SOKIEM
jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. STUDZIMY.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY
pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g.
LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
obieramy i kroimy w cienkie paski.
ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM
do lodówki.
SOK Z LIMONKI
wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
ODWAŻAMY 500 G
dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. DODAJEMY BRANDY GRUSZKOWĄ: do smaku.
KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do przepłukanych gorącą wodą słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2763,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karmelizowane jabłka z dodatkami
Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.

Knedle z truskawkami
Proste, efektowne danie z ziemniaków i to na słodko — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Przedstawiamy przepis na wyśmienite knedle z truskawkami, których smak przeniesie Cię w krainę słodkiego zapomnienia. Nie czekaj i zrób je razem z nami!

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
Grillowany kurczak, świeże warzywa i najlepsza bagietka tworzą kompozycję składników, którą warto wykorzystać, by przygotować wyjątkową kanapkę - prostą, sycącą i pyszną!

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlety na parze z łososiem i warzywami
Fantastyczny posiłek na początek dnia: omlety na parze wypełnione wędzonym łososiem i świeżymi warzywami. Przygotuj pożywne i lekkie śniadanie z wykorzystaniem termorobota MC Smart!

Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.