Sos koperkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BAZY SOSU
Koperek umyć, otrząsnąć z wody, usunąć grubsze łodyżki, włożyć do pojemnika miksującego, następnie rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/7 sekund. Dodać śmietanę i mąkę. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 7.
GOTOWANIE SOSU
Dodać ciepły bulion warzywny, gotować sos (z zatkniętą miarką)5 minut/prędkość 3/100°C, aż zgęstnieje. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
PODANIE SOSU
Sos przelać do sosjerki i podać na przykład do duszonej ryby.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
248,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
20,7 kcal
Tłuszcz
1,4 g
Węglowodany
1,7 g
Błonnik
0,1 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Malowane serce czekoladowe
Wyjątkowy, domowej roboty prezent lub czekolada z dodatkami na każdą okazję, czyli malowane serce czekoladowe. Przygotuj ten deser i zaskocz bliskich pysznym podarunkiem.

Ciasto czekoladowo-dyniowe
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!

Wegański bekon z tempehu
Roślinna wersja bekonu przygotowana z tempehu jest pyszna! Chrupiąca i pełna białka doskonale nadaje się do kanapek, sałatek czy zup.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!

Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.

Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.