Żurek orientalny z białą kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK
Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.
PARZYMY KIEŁBASĘ
Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.
PODAJEMY ŻUREK
Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2881,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
720,4 kcal
Tłuszcz
48 g
Węglowodany
48 g
Błonnik
30,5 g
Białko
30,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!

Jackfruit w sosie teriyaki
Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!

Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczeń rzymska
Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!

Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.