Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca • przepis • składniki • przygotowanie
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELIMY ORZECHY
Orzechy nerkowca dokładnie opłukujemy na sitku i osuszamy papierowym ręcznikiem. 75 g orzechów mielimy bardzo drobno z cukrem. Pozostałe orzechy nerkowca grubo siekamy. Mango obieramy ze skórki, miąższ dokładnie miksujemy. Mieszamy z orzechami nerkowca i serkiem śmietankowym.
PODPIEKAMY CHAŁKĘ
Truskawki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Chałkę kroimy na 8 kromek i lekko podpiekamy w tosterze lub piekarniku. Smarujemy kremem z orzechów, posypujemy plasterkami truskawek i dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca i miętą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2388,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
298,6 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!