Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do miski wsypujemy galaretkę malinową, zalewamy ją ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
W małym garnku roztapiamy masło i odstawiamy je, aby delikatnie przestygło. Herbatniki przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i przy pomocy wałka rozdrabniamy. Pokruszone ciasteczka łączymy w misce z roztopionym masłem.
UKŁADAMY SPÓD CIASTA
Masę na spód ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Dociskamy masę do dna formy i chłodzimy przez ok. 10-15 minut w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY MALINOWĄ WARSTWĘ
Do przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i całość dokładnie mieszamy. Czekamy kilka minut, aż galaretka zacznie tężeć, i przekładamy ją na spód ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez kolejne 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z MASCARPONE
W misce ubijamy śmietankę z serem mascarpone i cukrem. Kiedy krem będzie gęsty i puszysty, przekładamy go na ściągniętą galaretkę.
DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO
Bezy kruszymy w dłoniach lub tak jak herbatniki. Następnie posypujemy nimi wierzch ciasta i całość chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2261,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
282,7 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Pancakesy faszerowane jabłkiem
To pancakesy, jakich nie znałeś! Naleśniki wypełnione soczystym jabłkiem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia.

Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!

Zapiekany ser z pistacjami
Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.