Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MUSLI Z PRZYPRAWAMI
Mieszankę studencką i płatki owsiane mieszamy z miodem i olejem rzepakowym i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 20-25 minut, aż będą chrupiące. W trakcie pieczenia obracamy na drugą stronę. Studzimy.
DUSIMY RABARBAR Z CUKREM
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej nasiona (skórkę zachowujemy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 1 minutę. Dodajemy kilka łyżek wody, miąższ wanilii, 50 g cukru i dusimy do miękkości, cały czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru. Studzimy.
UKŁADAMY WSZYSTKIE WARSTWY
Rabarbar, chrupiące musli i jogurt układamy warstwami w małych szklankach, wierzch posypujemy odrobiną musli. Truskawki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, laskę wanilii kroimy na kawałki. Ozdabiamy nimi gotowe desery. Podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1365 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,5 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem
Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem to przepis idealny na obiad, kolację lub meal prep i lunch do pracy. Smakuje świetnie na ciepło i równie dobrze na zimno, zaskakując połączeniem dyni z grana padano i pomarańczowym winegretem.

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.