Chlebek bananowy z tahini • przepis • składniki • przygotowanie
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY MASŁO
Masło przekładamy do pojemnika miksującego i roztapiamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 2 minuty / prędkość: 1.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Masło roztapiamy. Odmierzamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz tahini w misie termorobota MC Smart. Następnie obieramy banany, 4 z nich wrzucamy do misy i wbijamy jajka.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Łączymy wszystkie składniki, używając programu„miksowanie na piure” / czas: 40 sekund / prędkość: 5. Masa powinna być nie do końca gładka. Na koniec do ciasta dodajemy posiekaną na większe kawałki gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Keksówkę wewnątrz dokładnie smarujemy masłem i wypełniamy przygotowanym ciastem. Ostatniego banana przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na wierzchu jako dekorację, ciasto delikatnie ozdabiamy też tahini.
PIECZEMY CHLEBEK
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3507,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,7 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
49,3 g
Błonnik
3,3 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Carpaccio z buraka
Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!