Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA BURGERY
Mięso mielone, pokrojony na drobno boczek i posiekaną szalotkę przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.
FORMUJEMY KOTLETY
Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na pół. Wyrabiamy dwie mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotletz obu stron. Kotlet powinien mieć ok. 1,5 cm grubości.
PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKĘ
Gruszkę razem ze skórką kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, syrop klonowy, sok z limonki, posiekaną w plasterki papryczkę. Całość mieszamy.
ZAPIEKAMY BUŁKI I KŁADZIEMY SER NA KOTLETY
Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grilla na ok. 1 minutę.
SKŁADAMY BURGERY
Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce układamy kotleta i gruszkę, przykrywamy górną połówką bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1456,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
728,3 kcal
Tłuszcz
41,1 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
53,7 g
Białko
53,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Minibezy wielkanocne z kremem mango
Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!

Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
Sałatka z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i soczystą piersią kurczaka to świetny pomysł na kolację lub lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!