Pizza alla carbonara • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Czas przygotowania
24 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Gotowe ciasto delikatnie wałkujemy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Czosnek bardzo drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego posiekany czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Następnie do składników dolewamy śmietankę, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
PIECZEMY PIZZĘ
Sos rozsmarowujemy na cieście, zostawiając ok. 2 cm suchych brzegów. Plastry guanciale rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na pizzy. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i pieczemy na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, w piekarniku rozgrzanym do jego maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C).
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Na podpieczoną pizzę dodajemy trzy żółtka i ponownie pieczemy ją na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, aby żółtka jedynie się podgrzały, ale nie ścięły.
PODAJEMY PIZZĘ
Bezpośrednio przed podaniem pizzę oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i ozdabiamy listkami bazylii. Danie jemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1872,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
936,1 kcal
Tłuszcz
48,2 g
Węglowodany
95,9 g
Błonnik
2,3 g
Białko
26 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Migdałowe ciasto Santiago
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.