Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest buddha bowl? Pełen świeżych warzyw, aromatycznych dodatków i smaku! Podejmij się przygotowania go i poznaj nowy, świetny pomysł na lunch do pracy.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki. Doprawiamy do smaku oliwą, solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Kaszę bulgur przepłukujemy zimną wodą i przesypujemy do garnka. Następnie dodajemy do niej ajwar i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Tak przygotowaną kaszę zalewamy gorącym bulionem warzywnym, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aż wchłonie płyn. Gotową kaszę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminem oraz mieszamy z zeszkloną cebulką.
SMAŻYMY FALAFELE
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej falafele, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
PODAJEMY BOWL
Kaszę rozkładamy w równej ilości do wszystkich czterech misek. Następnie kruszymy do każdej z misek ser feta i kładziemy na nim porcje sałaty. Na sałacie układamy kolorową kompozycję z warzyw i falafeli. Całość oprószamy pestkami dyni i natką pietruszki. Bowl podajemy z ajwarem w charakterze sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2823,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
705,9 kcal
Tłuszcz
39,3 g
Węglowodany
76 g
Błonnik
18,6 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Chlebek z awokado
Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?