Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA
Miód, sok wyciśnięty z połowy cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w misce z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY RYŻ CYTRYNOWY
Na osobnej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy drobno posiekane orzechy ziemne i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy orzechy i czosnek lekko się zarumienią, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Blanszujemy, mieszając, aż liście zmniejszą swoją objętość.
GRILLUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy i osuszamy, a ich zdrewniałe końcówki odłamujemy. Tak przygotowane grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą, co jakiś czas obracając. W trakcie grillowania oprószamy szparagi solą i pieprzem, a pod koniec – delikatnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny. Zdejmujemy z patelni.
GRILLUJEMY BROKUŁ
Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki, które następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Różyczki brokułu gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie ok. 5 minut – tak by warzywo nadal pozostało chrupiące i nie rozpadało się po ugotowaniu. Odcedzamy, chwilę studzimy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
PODAJEMY DANIE
Cytrynowy ryż przekładamy do misek. Na warstwie ryżu układamy porcję grillowanych szparagów i grillowanego brokułu oraz grillowaną pierś kurczaka. Mięso możemy pokroić w plastry przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2630,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1315,4 kcal
Tłuszcz
56,7 g
Węglowodany
134,6 g
Błonnik
71,3 g
Białko
71,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Tatar wołowy
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na doskonały tatar!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!