Bigos rybny • przepis • składniki • przygotowanie
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FILET Z DORSZA
Dorsza oczyszczamy ze skóry, kroimy na duże kawałki, solimy i oprószamy mąką. Obsmażamy na oleju na złoty kolor.
DUSIMY KAPUSTĘ Z PRZYPRAWAMI
Kiszoną kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy. Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy masło, wodę, majeranek, suszone żurawiny. Doprawiamy pieprzem. Siekamy papryczkę chili. Następnie kapustę doprawiamy sparzoną skórką z cytryny, miodem i posiekaną papryczką chili.
PIECZEMY DORSZA W PIEKARNIKU
W naczyniu żaroodpornym układamy dorsza, obkładamy go kapustą i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2731 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
682,7 kcal
Tłuszcz
43,8 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
5,8 g
Białko
48,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.