Bezglutenowy keks świąteczny • przepis • składniki • przygotowanie
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYKŁADAMY KEKSÓWKI PAPIEREM
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał 10 cm ponad brzeg formy (keks rośnie podczas pieczenia, a później opada).
SIEKAMY SUSZONE OWOCE
Do misy MCS wkładamy suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki, suszone śliwki i morele) i je siekamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z OWOCÓW I DODATKÓW
Do owoców dodajemy kandyzowane skórki cytrusów, olej kokosowy, cukier, miód, napój kokosowy, ekstrakt waniliowy, sok oraz startą skórkę 3 pomarańczy i cynamon. Całość podgrzewamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/ czas 15 minut / temperatura 90°C/ obroty 1.Następnie otwieramy pokrywę i studzimy masę.
ŁĄCZYMY ORZECHY Z DODATKAMI
W osobnej misce mieszamy mielone orzechy laskowe, sól, proszek do pieczenia i sodę.
DO MASY DODAJEMY JAJKA
Do wystudzonej masy dodajemy jajka. Całość dobrze mieszamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/czas 20 sekund /obroty 5.
DODAJEMY ORZECHY
Następnie dodajemy mielone orzechy z dodatkami i ponownie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/czas 10 sekund / obroty 4.
PIECZEMY KEKSY
Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy w piekarniku ok. 70-110 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6727,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
672,7 kcal
Tłuszcz
36,4 g
Węglowodany
78,9 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fasolka szparagowa z gremolatą
Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
Szybkie i łatwe w wykonaniu pancakes, idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie! Wypróbuj!