Baba drożdżowa • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
W PRZEPISIE NA
babkę drożdżową zawsze pojawia się mąka pszenna zawierająca wysoką zawartość glutenu, który zapewnia wypiekom puszystość i sprężystość.
TRUDNO UZYSKAĆ PODOBNY
efekt za pomocą innych mąk.
PRZY CZYM ISTOTNY
okazuje się typ mąki pszennej, ponieważ nieco różnią się one właściwościami.
W WYPIEKU CIAST
świetnie sprawdza się mąka tortowa cechująca się niskim stopniem przemiału.
POZWALA NA UZYSKANIE
delikatnego, puszystego ciasta.
DOBRY WYBÓR TO
również krupczatka o średnim stopniu przemiału.
ZAWIERA ONA NIECO
wyższą zawartość białka od mąki tortowej, dlatego czyni ciasto elastyczniejszym.
JEŻELI ZALEŻY CI
na uzyskaniu równowagi między delikatnością a sprężystością ciasta, może okazać się strzałem w dziesiątkę.
NIE ZAPOMNIJ O
przesianiu mąki!
DZIĘKI TEMU CIASTO
na babkę drożdżową zyska idealną konsystencję.
PRZESIEWANIE SŁUŻY NAPOWIETRZANIU
oraz pozbyciu się ewentualnych grudek z proszku, co przełoży się na puszystość wypieku.
W PRZEPISIE NA
babkę drożdżową Pawła Małeckiego znalazły się rodzynki.
RADZIMY CI JE
wcześniej namoczyć, aby stały się należycie wilgotne i soczyste.
ALE TO NIE
wszystko, co daje ich namoczenie – rodzynki przyczyniają się do utrzymania wilgotności wewnątrz wypieku.
PRZY CZYM ZDAJEMY
sobie sprawę z tego, że wiele osób nie przepada za rodzynkami w ciastach.
JEŚLI I TY
zaliczasz się do tej grupy, pomiń je.
CHOĆ NASZYM ZDANIEM
warto się przełamać!
DAJEMY SŁOWO, ŻE
babka drożdżowa z rodzynkami smakuje wyśmienicie.
MOŻESZ TEŻ POKUSIĆ
się o wymianę rodzynek na żurawinę, która ma równie słodki smak.
INNA OPCJA TO
zwiększenie ilości suszonych moreli, które z powodzeniem zastąpią rodzynki.
NASZA NAJLEPSZA BABKA
drożdżowa swój smak zawdzięcza m.in.
DODATKOWI SKÓRKI Z
pomarańczy i cytryny.
NIE ZAPOMNIJ O
wcześniejszym dokładnym umyciu owoców oraz sparzeniu ich skórki – tak pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń z ich powierzchni.
UWAŻAJ, ABY ŚCIERAĆ
tylko zewnętrzną warstwę, a nie białą część pod nią, ponieważ bywa ona gorzka.
DO ŚCIERANIA NADAJĄ
się różne narzędzia, w zależności od tego, jak drobną chcesz uzyskać skórkę.
W OTRZYMANIU MAŁYCH
kawałków pomoże Ci tarka o drobnych oczkach.
JEŚLI WOLISZ WIĘKSZE
fragmenty skórki, wybierz taką o większych oczkach – skorzystaj z tej opcji wtedy, gdy potrzebujesz kawałków do dekoracji babki.
MOŻESZ RÓWNIEŻ WYKORZYSTAĆ
obieraczkę do warzyw, aby zdjąć cienką warstwę zewnętrznej skórki.
STARAJ SIĘ NIE
dociskać zbyt mocno, żeby nie przebić się za głęboko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6979,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
581,6 kcal
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
78,8 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.