Arepas z pastą z kurczaka i awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY AREPAS
Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.
PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA
Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
SKŁADAMY AREPAS
Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2984,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
746,1 kcal
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
109,6 g
Błonnik
15,8 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Domowe biszkopty z awokado
Niezwykle szybkie w przygotowaniu biszkopty z dodatkiem awokado to pyszny pomysł na przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nawet z trzech składników może powstać coś smacznego!

Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!