Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WYWAR
Warzywa na bulion dokładnie myjemy. Nieobrane wrzucamy do garnka razem z przyprawami, natką pietruszki i koperkiem. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedzamy.
DOPRAWIAMY ŻUREK
Do wywaru dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan, majeranek. Opcjonalnie można dodać 1 ząbek czosnku. Na patelni podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanego oleju startego na tarce ogórka kiszonego. Zupę doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy ziemniaki na puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Cebulkę dodajemy do puree i mieszamy.
PODAJEMY ZUPĘ
Żurek podajemy z ziemniakami i kawałkiem wędzonego tofu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1465 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
146,5 kcal
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.