Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Do pojemnika miksującego dodajemy parmezan i rozdrabniamy go, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10. Do sera dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 8. Gotowe pesto przekładamy do słoika.
PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, przekładamy do pojemnika miksującego, siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6,i zgarniamy na dno naczynia. Następnie do warzyw dodajemy oliwę i sól i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
ROZDRABNIAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Szalotkę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z ząbkami czosnku do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7, i zgarniamy je na dno naczynia.
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy oliwę i masło i podsmażamy je, bez miarki w pokrywie, używając programuprzypiekanie / temperatura 130°C / czas 2 minuty / obroty 1. Ziemniaki kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i dodajemy je do podsmażonych składników. Całość ponownie smażymy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 1 minuta / obroty 1.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do podsmażonych warzyw wlewamy ciepły bulion i gotujemy zupę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 20 minut / obroty w lewo. Pod koniec gotowania przez otwór w pokrywie do zupy dodajemy chrzan.
ZABIELAMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do gotowej zupy wlewamy śmietankę, doprawiamy całość solą i pieprzem i miksujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 7.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do misek i dekorujemy pesto oraz chrupiącymi ziemniaczkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2509,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
627,5 kcal
Tłuszcz
51,2 g
Węglowodany
36,4 g
Błonnik
3,3 g
Białko
12,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Ubijany ganasz
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański budyń z marakują
Deser z dzieciństwa w nowej odsłonie! Kinga przygotowała dla Was budyń jaglany, który zachwyca delikatnością i lekkim, owocowym smakiem.

Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.