Zapiekany kalafior • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ROZDRABNIANIE SERA SER GRUYÈRE
POZBAWIĆ SKÓRKI, POKROIĆ W KOSTKĘ O BOKU 2 CM, WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 15 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 8.
PRZESYPAĆ DO INNEGO NACZYNIA, OPŁUKAĆ POJEMNIK.
GOTOWANIE KALAFIORA KALAFIOR OCZYŚCIĆ,
umyć, podzielić na różyczki.
Do pojemnika miksującego wlać 1 l wody.
Różyczki kalafiora włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, a ten umieścić na głębokim wkładzie.
Cały zestaw zamknąć i zamocować na pojemniku miksującym.
Gotować kalafior, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.
Potem zdjąć cały zestaw i opróżnić pojemnik.
ROZGRZEWANIE GRILLA ROZGRZAĆ GRILL
w piekarniku do 200°C.
PODGRZEWANIE MASŁA MASŁO WŁOŻYĆ
do pojemnika, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/100°C.
Dodać mąkę i smażyć (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/100°C.
GOTOWANIE SOSU SKROBIĘ ZIEMNIACZANĄ
rozprowadzić w śmietanie, razem z mlekiem o temperaturze pokojowej, gałką muszkatołową, ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami białego pieprzu dodać do zasmażki w pojemniku i gotować sos (z zatkniętą miarką) 7 minut/prędkość 2/110°C.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotować go jeszcze (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/110°C.
DOPRAWIANIE SOSU DO SOSU
dodać 70 g startego sera gruyère.
Gotować go (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5 , potem ponownie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przyprawy wymieszać ustawiając (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 2.
ZAPIEKANIE KALAFIORA UGOTOWANE RÓŻYCZKI
kalafiora rozłożyć w żaroodpornej formie, polać sosem, posypać pozostałym serem gruyère.
Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut (na złotobrązowo).
RADA Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy doda się do niej 200 g gotowanej szynki, piersi indyka albo resztek pieczeni.
Zapiekany kalafior doskonale smakuje z peklowanym schabem i gotowanymi ziemniakami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1992,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
498,1 kcal
Tłuszcz
33,5 g
Węglowodany
28 g
Błonnik
4,5 g
Białko
24,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.

Jesiotr w sosie oliwkowym
Rozpływająca się w ustach pyszna ryba w delikatnej panierce, podana ze śmietanowym sosem z zielonych oliwek.

Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!