Zapiekane naleśniki z ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana oczyszczamy, z papryki usuwamy pestki. Warzywa kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm.
DUSIMY WARZYWA
Bakłażana, cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 2 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, cukrem do smaku i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, wino, bulion i dusimy w częściowo przykrytym garnku przez 7-10 minut do odparowania. Mocno doprawiamy według uznania.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Mąkę i sól mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. Stopniowo dodajemy do mąki, mieszając. Odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Smażymy 6 cienkich naleśników na odrobinie gorącego masła przez 1-2 minuty z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2397,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,5 kcal
Tłuszcz
17,0 g
Węglowodany
42,6 g
Błonnik
17,9 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta marchewkowo-jabłkowa
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana dynia piżmowa
Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!