Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką • przepis • składniki • przygotowanie
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KOTLECIKI PIERŚCIENIEM CUKIERNICZYM
wykrawamy kółko z kostki sera.
KROIMY GO NA
12 plasterków.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA
ścieramy na tarce o małych oczkach.
MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy roztartą w moździerzu kolendrę, posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i starty ser.
NA PATELNI Z
rozgrzaną oliwą szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
POD KONIEC SMAŻENIA
dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i przekładamy do miski z mięsem.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁĄCZYMY,
doprawiamy solą i pieprzem.
WYRABIAMY RĘCZNIE FARSZ,
dzielimy na 8 porcji i formujemy kulki.
KAŻDĄ PORCJĘ UMIESZCZAMY
w pierścieniu cukierniczym i nadajemy jej kształt idealnie okrągłego placuszka.
NA 4 KOTLECIKI
nakładamy po plastrze sera gouda, plastrze szynki szwarcwaldzkiej, smarujemy serkiem twarogowym i ponownie układamy po krążku sera gouda. PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI PLACUSZKAMI: z mięsa.
NA WIERZCH KAŻDEGO
z 4 złożonych kotletów ponownie nakładamy plaster sera, a boki owijamy 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
POZOSTAŁE PLASTRY SZYNKI
szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, na dwie części.
Z 6 KAWAŁKÓW
szynki układamy na blacie 6-ramienną gwiazdę.
KOTLET UMIESZCZAMY W
środku gwiazdy i nakrywamy go plastrami szynki, całkowicie go przykrywając.
W TEN SAM
sposób zawijamy wszystkie kotleciki, umieszczamy je w wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.
180°C, 20-25
minut.
SAŁATKA WINEGRET
ŁĄCZYMY: miód, imbir pokrojony w drobną kostkę, sok z limonki, sok jabłkowy i ocet winny.
DODAJEMY OLIWĘ Z
oliwek i energicznie mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ: pieprzem.
NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ
patelni prażymy rozdrobnione w moździerzu orzechy nerkowca.
JESZCZE GORĄCE DODAJEMY
do sosu. MIESZAMY.
MARCHEW I SELER
pokrojone w cienkie paseczki, jabłko pokrojone w drobną kostkę i posiekaną natkę pietruszki przekładamy do czystej miski.
POLEWAMY SOSEM WINEGRET,
dokładnie mieszamy.
NA ŚRODEK TALERZA
wykładamy sałatkę, na wierzchu układamy kotleciki w szynce i dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3092,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
773,1 kcal
Tłuszcz
51,9 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
44,7 g
Białko
44,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Bób z boczkiem
Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj pyszne i łatwe danie – bób z boczkiem i ziemniakami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Pieczeń rzymska
Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!