Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem • przepis • składniki • przygotowanie
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Na małym ogniu w rondelku zagotowujemy śmietankę. Gdy śmietanka zacznie się delikatnie gotować (na brzegach powstaną pęcherzyki powietrza), zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CRÈME BRÛLÉE
Żółtka łączymy w misce z majonezem i ubijamy za pomocą miksera ok. 1 minuty. Zmniejszamy obroty. Cały czas miksując żółtka na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy zagotowaną śmietankę. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE
Masę przelewamy przez sitko do kokilek, kokilki ustawiamy na blasze do pieczenia. Crème brûlée pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Deser możemy wyjąć z piekarnika, gdy krem się zetnie.
SCHŁADZAMY I PODAJEMY CRÈME BRÛLÉE
Krem odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru dekorujemy kawiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1217,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
608,7 kcal
Tłuszcz
56,6 g
Węglowodany
5,5 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

New York rolls
Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Tosty francuskie z babki panettone
Doskonała i łatwa w przygotowaniu przekąska lub słodkie śniadanie! Czeka na Was wspaniały smak tostów z babki panettone wzbogaconych cynamonową ubitą śmietanką, pistacjami i jeżynami. To przepis, który przypadnie do gustu domownikom lub gościom. Sprawdźcie natychmiast!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany stek z jelenia
W sezonie grillowym poszukaj nowych inspiracji! Sięgnij po steki z jelenia w aromatycznej marynacie i przyrządź je na ruszcie podczas imprezy w ogrodzie. Taka alternatywa zasmakuje każdemu!

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!