Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA DUTCH BABY
Jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do niego mleko i sól. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą, i wsypujemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
PIECZEMY DUTCH BABY
Na rozgrzaną w piekarniku patelnię nakładamy masło i kiedy się roztopi, wlewamy ciasto naleśnikowe. Na wierzchu układamy plaster sera. Dutch baby pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
GOTUJEMY JAJKO W KOSZULCE
W rondelku gotujemy wodę i do wrzątku wlewamy ocet. Drugie jajko wbijamy do miseczki. Pod rondelkiem zmniejszamy ogień do minimum i za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wirek, w której środek wlewamy jajko. Gotujemy przez ok. 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy jajko z wody.
PODAJEMY DUTCH BABY
Na upieczony naleśnik nakładamy jajko w koszulce, które oprószamy do smaku pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
399,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,6 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
26,2 g
Błonnik
0 g
Białko
24,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kabanosów
Szybka sałatka, która świetnie się sprawdzi podczas przyjęć! Koniecznie wypróbuj przepis!

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Kanapka ciabattella
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybkie ciasto z jeżynami
Jesz jeżyny? Jeśli nie, to dla takich wypieków jak ten warto zacząć! Przepis Kingi na proste ciasto z jeżynami zawsze dobrze mieć pod ręką w sezonie na te owoce. Pięknie rośnie, domowo smakuje i szybko znika z blaszki. Spróbuj!

Twaróg z imbirem i owocami
Doskonała porcja witamin i orzeźwienia w postaci twarogu z owocami i rozgrzewającym imbirem.

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową
Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.