Wegańskie cinnamon rollsy z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
W misce łączymy letnie mleko z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do misy robota wlewamy mieszaninę mleka i drożdży, dodajemy purée z ugotowanej i zmiksowanej dyni, 1 szklankę mąki, sól i przyprawy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i stopniowo ostatnią szklankę mąki. Jeśli ciasto nadal jest klejące, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt suche – więcej oleju kokosowego. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem kokosowym, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
ZWIJAMY ROLLSY
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady. Ciasto kroimy na 2-centymetrowe plastry. Formę smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej przygotowane plastry w 2-centymetrowych odstępach. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Rollsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
POLEWAMY ROLLSY POLEWĄ
Mleczko kokosowe łączymy z syropem klonowym według uznania. Polewamy rollsy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3345,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
278,8 kcal
Tłuszcz
8,6 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!