Wegańska pasta à la makrela • przepis • składniki • przygotowanie
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODSĄCZAMY TOFU
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym i mocno odciskamy (możemy je obciążyć i umieścić je na całą noc w lodówce). Odsączone tofu kruszymy w dłoniach i przekładamy do naczynia robota.
DOPRAWIAMY I MIKSUJEMY PASTĘ
Dodajemy wędzoną paprykę, musztardę, wegańską śmietanę i pokruszony na mniejsze części arkusz nori. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Zmiksowaną pastę przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
420,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
70,1 kcal
Tłuszcz
4 g
Węglowodany
3,3 g
Błonnik
1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy
Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe
Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.