Tort Sachera • przepis • składniki • przygotowanie
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski. Dodajemy sól do białek i zaczynamy ubijać. Gdy piana się zagęści, dodajemy powoli cukier i ubijamy na sztywno.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM
Do drugiej miski dodajemy masło oraz cukier puder i ucieramy na średnich obrotach, aż masa zrobi się puszysta i powoli dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy, aż wszystko się połączy.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Do rondelka wrzucamy czekoladę i rozpuszczamy ją, a potem dodajemy do masy z żółtek i miksujemy, aż do połączenia w jednolitą masę.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do masy z żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy mikserem ustawionym na małe obroty.
ŁĄCZYMY OBIE MASY
Przekładamy białka z masą jajeczną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
PIECZEMY CIASTO
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej ciasto i wsuwamy do piekarnika. Ciasto pieczemy 45-50 minut.
WYCIĄGAMY CIASTO Z PIECA
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, najlepiej do góry nogami na kratce do studzenia.
PRZECINAMY CIASTO NA DWA BLATY
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, a każdy z nich nasączamy rumem.
SMARUJEMY BLATY MARMOLADĄ
Jedną połowę ciasta smarujemy ¾ porcji marmolady i nakładamy na nią drugi blat ciasta. Potem smarujemy marmoladą wierzch ciasta i wszystkie boki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do umytego i osuszonego rondelka po czekoladzie wsypujemy cukier puder i dodajemy wodę. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
DODAJEMY CZEKOLADĘ
Czekoladę kroimy i dodajemy do ciepłego syropu cukrowego. Garnek ściągamy z kuchenki i miksujemy na gładką masę. Polewę przecieramy przez sito, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
OZDABIAMY CIASTO
Gotową polewę wylewamy na ciasto, zaczynając od samego wierzchu. Staramy się rozprowadzić szpatułką polewę też na bokach.
CHŁODZIMY CIASTO
Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 1,5 godziny albo więcej. Kroimy dopiero wtedy, kiedy polewa stężeje.
DODAJEMY MORELE
Morele delikatnie sparzamy i ściągamy z nich skórkę, a następnie wyciągamy z nich pestkę i kroimy w plastry, a potem ozdabiamy nimi kawałki tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5629,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
804,2 kcal
Tłuszcz
33,9 g
Węglowodany
110,4 g
Błonnik
4,8 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!

Zupa solanka
Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym
Przepis Kingi na curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym to doskonałe połączenie smaków, które zachwyci Wasze podniebienia. Naprawdę nie ma na co czekać! Przygotujcie sobie to wyjątkowe danie.