Tarta z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE 1 JAJKO,
100 g masła i mąkę zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite ciasto.
CIASTO ZAWIJAMY W
folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
PO TYM CZASIE
rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY I
wykładamy nim formę do tarty.
NAKŁUWAMY SPÓD WIDELCEM
i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
W TYM CZASIE
kurki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
pozostałe masło.
DODAJEMY GRZYBY I
cebulę, podsmażamy razem, aż grzyby lekko zbrązowieją.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
ODSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
4 JAJKA MIESZAMY
ze śmietaną oraz startym serem.
TYMIANEK DROBNO SIEKAMY
i dodajemy do masy jajecznej.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, a następnie łączymy z kurkami.
GOTOWĄ MASĄ WYPEŁNIAMY
podpieczony spód.
FORMĘ WKŁADAMY PONOWNIE
do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2944,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
736,1 kcal
Tłuszcz
49,7 g
Węglowodany
49,2 g
Błonnik
23,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Choinki z salami i serem cheddar
Choinki z ciasta francuskiego? Wykorzystaj przepis Kingi i zrób pyszne choinki z serem i salami, które będą smaczną i atrakcyjną przekąską, a także świetną zabawą dla najmłodszych.

Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!

Filet mignon – przepis na idealne mięso
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!