Tarta z czerstwego pieczywa • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa tarta na bazie czerstwej bagietki, dzięki której w szybki i wygodny sposób przygotujesz wyśmienite danie dla rodziny lub przyjaciół. Wypróbuj przepis Pauli i wykorzystaj wczorajsze pieczywo!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY SPÓD TARTY
Bagietkę kroimy na 12 cienkich kromek i każdą z nich smarujemy z obu stron masłem. Tak przygotowane kromki układamy na spodzie i bokach patelni tak, aby pokryły całą ich powierzchnię. Następnie całość pieczemy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
W misce bełtamy jajka z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Następnie dodajemy do nich śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Na podpieczonym spodzie tarty układamy plastry salami i zalewamy je masą jajeczną. Na wierzch kruszymy ser feta i posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem.
PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ
Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 12-15 minut. Tartę podajemy jeszcze ciepłą, z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1283,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,7 kcal
Tłuszcz
37,9 g
Węglowodany
40,9 g
Błonnik
2,5 g
Białko
31,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta
Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe muffinki z borówkami
Puszyste drożdżowe muffinki z dodatkiem borówek i chrupiącą kruszonką, przygotowane w airfryerze. Doskonałe na deser lub słodką przekąskę.

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!