Tarta z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Czas przygotowania
205 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Następnie rozbijamy jajko i dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia.
ZAGNIATAMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagniatamy i tworzymy kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA FORMĘ
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwijamy z folii. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy na tartę. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem i ponownie wkładamy je do lodówki (tym razem na 15 minut).
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Potem wyciągamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.
GOTUJEMY MLEKO
Wlewamy do rondla mleko (ok. 500 ml) i gotujemy je.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski dodajemy żółtka, oba cukry, mąkę pszenną, skrobię i resztę porcji mleka. Wszystko miksujemy na gładką masę.
DODAJEMY MASĘ DO MLEKA I GOTUJEMY
Do zagotowanego mleka wlewamy powoli masę jajeczną i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy delikatnie trzepaczką, a z czasem, gdy budyń zacznie gęstnieć, robimy to bardziej energicznie. Gotowy krem budyniowy odstawiamy do wystudzenia na 1,5 godziny.
UCIERAMY KREM
Do umytej i osuszonej miski dodajemy masło i zaczynamy je miksować, a następnie powoli dodajemy wystudzony budyń i dalej miksujemy.
SKŁADAMY CIASTO
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie układamy je na spodzie z ciasta. Potem wylewamy na nie krem i rozsmarowujemy go, a następnie nakładamy kolejną warstwę z borówek i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5272,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1054,4 kcal
Tłuszcz
57,4 g
Węglowodany
117,2 g
Błonnik
2,2 g
Białko
19,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!